Uyku Nedir?

Anlamsız bir şekilde kendini uykusuz bırakan tek canlı insandır. Oysaki düzenli ve kaliteli bir uykunun yarar sağlamadığı neredeyse hiçbir şey yoktur. Kaliteli bir uyku, her insanın ihtiyaç duyduğu nadir şeylerden biridir fakat hala insanların birçoğu kaliteli uykunun önemini fark etmez veya umursamaz.

Peki, Uyku Nedir?

Birçok canlının ortak özelliği olan uyku, bilinen tüm memelilerde, kuşlarda ve balıklarda gözlenen doğal dinlenme biçimidir. TDK ise uyku kelimesini şöyle açıklar:

Dış uyaranlara karşı bilincin, bütünüyle veya bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumu.

Uyku, bedenimizin ve zihnimizin her gün tamir edilmesi/yenilenmesine benzetilir. İnsanda yeterli uyku alınmaması, hafızanın güçsüz olmasına, agresif ruh haline, dikkat dağınıklığına ve stres faktörü birçok zihinsel soruna yol açabilir. Yetişkin insanlarda günlük 7-9 saat sürelik uyku önerilse de son yıllardaki bilimsel çalışmalar bu saatin her insanda değiştiğini ve her insanın kendisini uykusunu almış & sağlıklı hissettiği miktarda uyumasının daha doğru olacağını söylüyor. Her geçen gün, saatler boyu uykunun sağladığı faydaları daha kısa sürede sağlayarak zamandan büyük miktarda tasarruf etmenin yolları aranıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar