Psikolojik Hastalık Nedir? Psikolojik Hastalık Nedenleri Nelerdir?

Bazen düşüncelerimizde, davranışlarımızda, hayatımızda ciddi problemler vardır ve bunları normal olarak karşılarız. Bazen bunların birer hastalık olduğu aklımıza gelmez, her insanın bu problemlerle yaşadığını düşünürüz. Bazen bunların hastalık olduğunu fark etsek de çözemeyiz, hatta çözmek içimizden gelmez bazen, üşeniriz, harekete geçmeyiz.

Öyle psikolojik rahatsızlıklarımız olabilir ki, onlar tamamen görünmezdir. Çevremizdekiler bu sorunları fark etmekte, dikkate almakta zorlanır. Bu görünmez rahatsızlıklar düşüncelerinizi, duygulanımınızı, stresinizi, iletişiminizi, insanları nasıl algıladığınızı, insanların sizi nasıl algıladığını; hayatınızı kontrol eder. Elbette zihninizi bu kadar etkileyen şeyler, fizyolojinizi de etkileyebilir:

Kas ağrıları, halsizlik, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları ve birçok başka bedensel problem...

Peki, Psikolojik Hastalık Nedir?

Tıbben kayda değer duygusal ve davranışsal problemler, psikolojik hastalık olarak tanımlanır. Tabii ki bir bireye psikolojik hastalık teşhisi konulurken kültürel faktörler dikkate alınmalıdır. Bir toplumda psikolojik özellikleri yüzünden garip karşılanan veya dışlanan birey, farklı bir toplumda aynı özellikler ile üst düzey ve iyi bir insan olarak görülebilir.

Psikolojik Hastalıkların Nedenleri Nelerdir?

Psikolojik hastalıklar için birçok farklı etken bulabiliriz. Genetik yatkınlıklar, enfeksiyonlar, madde kullanımı, beslenme bozuklukları gibi biyolojik nedenler; ölümler, ayrılıklar, değişimler, ailevi sorunlar, yalnızlık, sosyal beklentiler, travmalar gibi çevresel ve psikolojik faktörler hastalığa sebebiyet verebilir. 

Bazı psikolojik hastalıkların ancak birden çok etken ile aynı anda karşılaşılması durumunda ortaya çıktığı düşünülür.

Örneğin sağlıklı gene sahip bir insan uzun süre yüksek stres altında psikolojik dengesini koruyabilirken, genetik olarak şizofreniye yatkın olan insan uzun süre yüksek stres ile yaşadığında şizofreni hastalığı tetiklenebilir. Bu yüzden kişide eğer bir genetik yatkınlık biliniyorsa yüksek stres, yalnızlık gibi durumlardan kaçınılması tavsiye edilebilir.

Psikolojik hastalıkların etkileri; 

  • kafanızda dönen düşünceler, takıntılar gibi zihinsel
  • dikkat eksikliği, agresif davranışlar, yerinde duramama gibi davranışsal
  • gerçekliği ayırt etmekte güçlük çekmek, ruhunu bıraktığını hissetmek, hayali varlıklar görmek gibi algısal
  • ve yorgunluk, zihni dolu hissetmek, ağrı çekmek gibi fiziksel olabilir.

Psikolojik hastalıkların sonuçları, özellikle uzun vadede çok ağırdır. Psikolojik hastalığın teşhisi ise bazen biraz zor olabilir. Bu yüzden psikolojik hastalıklar kısa zamanda teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.

Peyami Safa'nın dediği gibi,

Her hastalık evvelâ ruhta başlayıp sonra vücuda sirayet etmiş bir isyandır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar