Psikoterapi Nedir?

Bazen bazı sıkıntılar için bir anlık aydınlanmalara ihtiyaç duyarız; tek bir söze, tek bir fikre, tek bir deneyime ihtiyaç duyarız. Bazen de bir şeyleri fark etmekten çok; zaman, stresten uzak kalmak, dinlenmek bizi düştüğümüz o çukurdan kurtaracak şeydir. 

Böyle zamanlarda nerede olduğumuzu fark etmemiz için, biraz içgörü kazanmak için, şu an bulunduğumuz duruma odaklanmak için dışarıdan bir çift göz bize iyi gelebilir.

Peki, Psikoterapi Nedir?

Bir bireyin, bir çiftin ya da bir ailenin ruhsal-davranışsal sorunlarının çözümü, psikolojisinin iyileştirilmesi, ruh sağlığının korunmasını amaçlayan teknik ve yöntemlerin bütünüdür.

TDK ise şu şekilde söylemiş,

 Hekimin hastayı etkilemek için kullandığı söz veya davranışa dayalı psikolojik yöntemlerin bütünü.

Yapılan desteğin psikoterapi olması için ise belirli psikolojik kuramlara dayanması ve profesyonel bir psikoterapist tarafından yapılması gerekir. Psikoterapi esnasında, olgun ve sağlıklı bir psikolojik denge kurmak amacıyla hasta ile düşünce ve duygu alışverişi yapılır.

Genel anlamda, zihinsel-duygusal çatışmaları, çatışmalardan doğan negatif hisleri çözümleyen, kişilerarası ilişkileri olgunlaştıran teknik ve yöntemler psikoterapidir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar