Gözlem ve Çıkarım Yeteneği Nedir?

Gözlem: "Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi, müşahede" , "İnceleme sonucu elde edilen değer, müşahede"

Bir olayı, bir olayın arkasındaki gerçekleri, bir kişiyi; benliğini, düşüncelerini, duygularını görebilmek; muhakeme yoluyla bunları tutarlı anlamlara dönüştürmek kişinin gözlem ve çıkarım yeteneği ile mümkündür. Gözlem ve çıkarım yeteneğini günümüzde düşüşte olduğuna dair bulgular bulunmaktadır.

Gözlem ve çıkarım yapmak, beyni sürekli aktif tutar. İyi bir gözlemcinin beyni saat gibi her an inceleme ve tahminlerde bulunur. Gözlem ve çıkarım yeteneği; hafıza, detaycılık, muhakeme, bağıntı kurma, analitik düşünme gibi özelliklerin bir araya gelmesiyle oluşur. Gözlem yeteneğini geliştirmenin en etkili yolu ise, her an gözlem yapıp, bu gözlemlerde anlam aramaktır.

Hepimiz hayatı gözlem yeteneğimizle keşfediyoruz, hepimiz hayatı kendi çıkarımımıza göre değerlendiriyoruz. Bazılarımız ise bu doğal yetinin ötesine geçip, bunu bir yetenek gösterisi haline getiriyor.

Gözlem ve çıkarım yeteneği, dünyanın her yerinde geçerli, hayatın her döneminde işe yarayacak ve zihni her zaman canlı tutacak yegane yetenektir. Bu gelişime açık özellik sizi hedefinize ulaşırken büyük destek sağlayacak bir farkındalık seviyesine ulaştırır.

Gözlemler ve çıkarımlar her zaman mutlak doğruyu sunmaz, ancak elde edebileceğiniz güçlü tahminler yolunuzu açar, yönlendirir ve sizi uyanık tutar.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Bu siteyi yapandan Allah razı olsun bence çok faydalı

    YanıtlaSil

Bu yayın hakkında bir şeyler yaz.