Manipülasyon Nedir?


Manipülasyon; manipülatörün başka birinin isteklerini, doğru bildiği şeyleri, algısını ve davranışlarını kendi isteklerine göre şekillendirmesi veya yönetmesidir. Sözlükte manipülasyon kelimesinin "yönlendirme, yönlendirim", "harekete geçirme", "etkileme" gibi anlamları bulunuyor.

İnsanlar doğası gereği kendine has veya herkesçe kullanılan manipülasyon becerileri geliştirir ve kullanır. Manipülasyon konusunda yetenekli insanlar bu yeteneği kimi zaman kendini ve çevresindekileri koruma, tehlikeli manipülatörlere karşı koyma gibi iyi amaçlar için kullanırken; kimi zaman da bencil, tehlikeli ve hastalıklı amaçlar için kullanabilir. Günümüzde bilimsel ve kalıplaşmış manipülasyon teknikleri kullanılırken, manipülatörler anlık olarak içgüdüsel ve yaratıcı manipülasyon yöntemlerine de başvururlar.

Manipülasyon teknikleri birbiriyle bağıntılı olabildiği gibi, zıtlıklar üzerine kurulu da olabilir. Manipülatif saldırılardan beklentiniz her zaman pozitif mimikler, gülen yüzler, cazibe ve iltifatlar olmasın; özellikle özgüveni düşük veya zayıf anında olan kurbanlara karşı bağırmak, azarlamak, acındırmak, hakaret etmek, iletişimi kesmek, şantaj yapmak gibi birçok çirkin yöntem de oldukça işlevli olabilir. 

Siyaset, pazarlama, sosyal hayat, iş hayatı gibi hayatımızın birçok yerinde manipülasyon yöntemleriyle karşılaşıyoruz. Bu yüzden son olarak kontrol edilmekten nasıl korunacağımıza değinelim.
Zihni manipülasyondan korumanın iki temel yolu bulunur; 

Muhakeme yeteneğinize yatırım yapın. Savları temiz ve aktif bir zihinle karşılaştırmak, akıl yürütme ve hüküm verme konusunda pratik sahibi olmak; güçlü bir muhakeme ile zihninizi rahatça koruyabilmenizi sağlar. 

Manipülasyon mantığını öğrenin, manipülasyon tekniklerinden haberdar olun. Güçlü bir muhakeme, manipülasyonu defetmekte oldukça işlevlidir, fakat iyi bir manipülatör hedefinin zayıf noktalarını tespit eder ve acımasız davranır. Bir manipülatör haline gelmek istemeseniz de manipülasyon öğrenmek sizi güçlü kılacaktır. Manipülasyon tekniklerini bilmek ve manipülatörlerin zihin yapısını kavramak, güçlü bir muhakeme eşliğinde sizi çoğu zaman manipüle edilemez duruma getirir.

İyi niyetle beslenen manipülasyon bir nimet olabilir. Ancak kötü bir şekilde kullanıldığında, bir sihirbazın karmik felaketinin başlangıcıdır. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar